Betäckningsrapportering

En hingst som är frisk och sund får användas i allmän avel. Detta eftersom avelsvärderingstvånget är borttaget sedan 2005. Hingstägaren måste rapportera genomförda betäckningar till avelsorganisationen, även för hingstar som inte är avelsvärderade eller som enbart betäckt hingsthållarens egna ston. Betäckningen ska rapporteras även om stoet inte verkar vara dräktig.

Hur rapporterar man?

Svenska Hästavelsförbundet och dess medlemsföreningar erbjuder (2017) två system för hingsthållare att rapportera betäckningar.
Du rapporterar genomförda betäckningar via något av nedanstående alternativ:
– elektroniskt via tjänsten webbsprångrulla: Länk
Instruktioner för webbsprångrulla: Länk (pdf) (uppdaterad 2017-09-06)

– tryckta block om 10 ark på papper som postas till avelsorganisationen.

Beställning av betäckningsrapporter

Både elektroniska rapporter och tryckta block köps med fördel via webbshoppen: Länk.
I annat fall sätts betalning in på SHs bankgiro 5472-6930. Vid betalning till bankgirot märk betalningen med hingstens namn, registreringsnummer eller stamboksnummer och leveransadress. Om du önskar elektroniska rapporter ange den mejladress som du angav när du skapade kontot i webbsprångrullan. Om uppgifterna inte får plats skicka ett mejl till oss med förtydligande.

Priser

Elektroniska rapporter:
1 st: 206 kr
3 st: 418 kr
5 st: 630 kr
7 st: 842 kr
10 st, 20 st, 30 st, 40 st eller 50 st: 1064 kr per set om 10 rapporter

Tryckt pappersblock:
1064 kr/block om 10st rapporter. Tryckta rapporter säljs inte styckvis.

Vad krävs av hingsten?

För att betäckningsrapporter ska kunna lösas krävs följande:

  • Hingsten ska vara DNA-typad och kopia av provsvaret ska skickas till SH. Utländska labbs resultat är ok. Dubbelkolla med hingstens avelsorganisation om någon härstamningsverifiering krävs för att renrasig avkomma ska kunna föras in i stamboken.
  • Om hingsten inte finns i Blå Basen ska kopia på hingstens pass skickas till SH. Passkopian ska visa uppgifter om hingstens namn, registreringsnummer samt härstamning.
  • Att hingsten ej nedärver defekt (vissa undantag förekommer, se Djurskyddsmyndighetens föreskrifter (DFS 2004:22) om avelsarbete)

CEM – smittsam livmoderinflammation

Följande raser har krav på negativt CEM-test (kan komma att utökas, uppdaterad 2016-06-07) för importerad hingst. Observera att testet ska vara taget i Sverige:

– Gotlandsruss
– New Forest
– Fjordhäst
– Nordsvenk brukshäst
– Shetlandsponny
– Connemara
– Morganhäst
– Dartmoor
– Kaspisk häst
– Irish Cob
– Kigermustang
– Rysk basjkir
– Shagya-arab
– American Curly
– Shire
– Clydesdale
– Haflinger
– Amerikansk miniatyrhäst
– Arabiskt fullblod
– Okänd härstamning
– Korsningshäst
– Ras som saknar svensk avelsorganisation
– Övriga hästdjur t.ex. åsna

Rapportera betäckningarna i tid

Betäckningar som redovisas till SH ska vara rapporterade senast 30 september under betäckningsåret (poststämpel gäller). Rapportering poststämplad senare än 30 september är inte giltig. Betäckningsrapporten kan då inte användas som underlag för registrering av avkomman.

Observera att andra avelsorganisationer kan ha annat datum för sista rapportering!

Stoavgifterna är avskaffade vilket innebär att den enda kostnad SH tar ut av hingstägaren är den för betäckningsrapporterna. Eventuella betäcknings- och hingstlicenser administreras av aktuell rasförening eller avelsorganisation. SH utfärdar inga sådana licenser.

Oanvända betäckningsrapporter

För makulering och inlösen av tryckta betäckningsrapporter (Serie L) används denna blankett: Länk (pdf)
Inlösen 100 kr inkl. moms/oanvänd betäckningsrapport. Makulering sker endast då hingsten är död, exporterad eller kastrerad.
Betäckningsrapporter serie K och tidigare kan inte längre lösas in.

Vänligen observera att denna information endast gäller de raser där SH är avelsorganisation eller där avtal har tecknats med SH om betäckningsrapportering.