Avelsprojekt

Planerade aktiviteter:

21/10 2017 hålls utbildning på Hammarby Gård i samband med utställning av Rysk Basjkir. Lennart Gustavsson från Svenska Hästavelsförbundet är kursledare. Kursavgift 200 kr för medlem i Svenska Basjkirhästföreningen och 400 kr för icke medlem. Utbildningen är gratis för dem som är upp tom 26 år. Kursavgiften betalas in på Svenska Basjkirhästföreningens plusgiro: 619 87 10-3, när man fått bekräftat sin plats. Anmälan till ordforande@basjkir.se.

21-22/10 Välkomna till Fortsättningskurs i exteriörbedömning samt utökning av domarkompetens i Tranås.

Har du gått grundkurs i exteriörbedömning (och har grundläggande kunskaper om verbal beskrivning av hästars exteriör) eller är du domare och vill bredda din kompetens? Då är du välkommen att anmäla dig till kurs den 21-22 oktober på Tranås ridklubb, Tranås. Kursen arrangeras av Svenska Hästavelsförbundet i samarbete med Svenska Fjordhästföreningen och Svenska New Forestföreningen. Tack vare stöd från HUS (Hästnäringens ungdomssatsning) kan vi erbjuda ungdomar upp till 26 år att delta gratis!
Vid frågor, mer information och anmälan kontakta Helena Kättström på kry@telia.com

5/11 Exteriörbedömning och brukande! Kurs med Lennart Gustavsson (ordförande i Ardennerföreningen) från SH. Start kl 10.00 Vi träffas på Torkelsröd utanför Uddevalla (karta och vägbeskrivning) och har gemensam teori på förmiddagen och sedan praktisk övning i ridhuset på eftermiddagen. Kläder efter väder. Lättare lunch samt kaffe serveras. Kursavgift 150:-, anmälan till Björn 0703-46 91 10. Arr: FNH Bohuslän i samarbete med SH och Göteborgs och Bohusläns Hästavelsförening.

18/11 Morgan Johnsson föreläser om avel, prestation och uppvisning i Torestorps Bygdegård kl 10.00-15.00. Arrangör är Västruss och anmälan görs till Gunilla Jarhult 073-083 24 15. Sista anmälningsdag 12/11. Läs mer på:

Genomförda:

7/10 Södra Älvsborgs och Hallands Ardennerklubb i samarbete med Lundens Ardennerhästar – ett seminarium om “Hästens exteriör och användbarhet/brukande samt genetik om hur färger nedärvs” Föreläsare Kurt Larsson

25/5 Ljungskile Bohuslän, Björn Nordmark kl 17,00 Tema: Visning vid hand och avelsvärdering + Avelshistorik/SH info.

18/3 Uppvidinge Härads Hästavelsförening 

7/5 Länghems Ridhus kl.10.00 Tema avel, exteriör och brukbarhet. Arrangör: Södra Älvsborgs Fjordhästförening  & Halland-Älvsborgs Ardennerklubb. 

13/5 Örebrö Fältrittklubb Tema avel, exteriör och brukbarhet. Arrangör SH & SFIC

 

 

 

 

 

 

Till SHs medlemsföreningar

Som ett led i vårt Avelsprojekt 2017 kan vi nu erbjuda er att kostnadsfritt få ta del av olika utbildningsalternativ där vi i möjligaste mån syr ihop ett lämpligt upplägg utifrån era önskemål.

Vad vi just nu har klart att erbjuda är ett utbildningspaket med tema Avel – Exteriör – Brukande.  Detta genomförs med fördel med en teoretisk del i sal för att därefter fortsätta med exteriörbiten praktiskt i ridhus/ridbana där vi förslagsvis har minst 2-3 hästar på plats och lär oss mer om att visa häst vid hand och vad exteriördomaren tittar på.

Detta erbjudande kan också användas ihop med delar av vårt utbildningsprojekt för ungdomar – där vi strävar efter att skapa ett intresse för avel, exteriör och föreningsarbete för alla ”unga” upp till och med 26 år. Ungdomsprojektet är ett initiativ inom Svenska Hästavelsförbundet för att öka medvetenheten och engagemanget hos våra ungdomar kring avel, exteriör samt skapa ett intresse för föreningsarbete. Ungdomsprojektet är inom ramen för Hästnäringens Ungdomssatsning (HUS). HUS finansieras via Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) genom totalisatoravtalet mellan staten och trav-/galoppsporten.

Vi kan även erbjuda utbildningsdelar inom föreningsteknik, styrelsearbete, föl, unghäst, hantering med mera

Kom gärna med förslag på innehåll, upplägg, tid och plats så skall vi  i möjligaste mån hjälpa till att sy ihop något bra för er.

Vi svarar gärna på frågor om vad vi har att erbjuda inom årets projekt, hör av er till nån av oss i arbetsgruppen för Avelsprojektet:

Petra Alm                                      T: 0511-672 31                            petra@svehast.se

Kåre Gustafson                           T: 0705-55 04 63                        ordforande@nordsvensken.org

Lennart Gustavsson                  T: 0325-421 63                             ardenner.lg@gmail.com

Titti Jöngren                                 T: 0736-29 77 71                         titti.jongren@grindtorpsgard.se