Avelsprojekt

Avelsprojekt 2019

Avelsprojektet innebär i år en fortsättning av utveckling, marknadsföring och distribution av våra utbildningspaket samt ett litet projekt i projektet som har arbetsnamnet ”Uppfödare och ridskolor tillsammans”.

Utbildningspaket 1 kommer att skickas ut till alla ridskolor och övriga intressenter som anmäler sitt intresse HÄR.

Vi fortsätter att besöka ridskolor och naturbruksgymnasier med utbildningspaket 2. Är ni intresserade av detta så ska ni ta en titt HÄR.

Våra medlemsföreningar kan även i år söka bidrag för aktiviteter som främjar kunskap om avel, exteriör och brukbarhet. Ta kontakt med kansliet vid frågor och funderingar sh@svehast.se

Nytt för 2019 är ”Uppfödare och ridskolor tillsammans” som sonderar terrängen för hur vi ska skapa kontaktytor mellan ridskolor och våra uppfödare. Spännande saker är på gång!

 

Kommande projekt

Vecka 34, 25/8 samt vecka 36, 8/9Inbjudan till STS visningskurs
Vecka 37, 14-15/9Inbjudan till kurs med Göran Lindström, gratis för alla upp till 26 år! Klicka här för mer information och anmälan.

 

Tidigare genomförda:

2019

Pågående – För att stötta svenskt avelsarbete på ponnysidan så kommer Svenska Ponnyavelsföreningen (SPAF) att under 2019 dela ut speciella rosetter på plats till deltagande ekipage på SM med svenskfödda ponnyer. I samband med överlämnande av rosett så informeras om ponnyns härstamning m.m. Projektet strävar efter att öka medvetenheten och engagemanget hos yngre ryttare om frågor kring avel, härstamningar och exteriör.

27-30/6 – FNH:s årliga ungdomsläger. Under lägret har deltagarna fått lära sig mer om hästhantering, hästens exteriör, visning vid hand samt en hel de ridning och körning.
1/6
 – Clinic om avel och exteriörbedömning, anordnad av Roslagens Ponnyavelsförening
25/5 – Svenska Basjkirhästföreningen anordnar föreläsning med avelsseminarium lett av Lennart Gustavsson INSTÄLLT
17/4
 – Lennart Gustavsson besökte Gislaved-Anderstorp Ridskola med två föreläsningar, en för ungdom och en för äldre deltagare, med inriktning på avel – exteriör – användbarhet

2017

18/11 – Torestorp, föreläsning om avel, prestation och uppvisning
5/11 – Torkelsröd, Uddevalla, kurs Exteriörbedömning och brukande
21-22/10 – Tranås, fortsättningskurs i exteriörbedömning
21/10 – Hammarby Gård, Svenska Basjkirföreningen kurs
7/10 – Södra Älvsborgs och Hallands Ardennerklubb i samarbete med Lundens Ardennerhästar – ett seminarium om “Hästens exteriör och användbarhet/brukande samt genetik om hur färger nedärvs” Föreläsare: Kurt Larsson
25/5 – Ljungskile Bohuslän, Björn Nordmark kl 17,00 Tema: Visning vid hand och avelsvärdering + Avelshistorik/SH info.

18/3 – Uppvidinge, Härads Hästavelsförening 
7/5
– Länghems Ridhus kl.10.00 Tema avel, exteriör och brukbarhet. Arrangör: Södra Älvsborgs Fjordhästförening  & Halland-Älvsborgs Ardennerklubb. 
13/5 – Örebrö Fältrittklubb Tema avel, exteriör och brukbarhet. Arrangör SH & SFIC

 

 

 

 

Till SHs medlemsföreningar

Som ett led i vårt Avelsprojekt 2017 kan vi nu erbjuda er att kostnadsfritt få ta del av olika utbildningsalternativ där vi i möjligaste mån syr ihop ett lämpligt upplägg utifrån era önskemål.

Vad vi just nu har klart att erbjuda är ett utbildningspaket med tema Avel – Exteriör – Brukande.  Detta genomförs med fördel med en teoretisk del i sal för att därefter fortsätta med exteriörbiten praktiskt i ridhus/ridbana där vi förslagsvis har minst 2-3 hästar på plats och lär oss mer om att visa häst vid hand och vad exteriördomaren tittar på.

Detta erbjudande kan också användas ihop med delar av vårt utbildningsprojekt för ungdomar – där vi strävar efter att skapa ett intresse för avel, exteriör och föreningsarbete för alla ”unga” upp till och med 26 år. Ungdomsprojektet är ett initiativ inom Svenska Hästavelsförbundet för att öka medvetenheten och engagemanget hos våra ungdomar kring avel, exteriör samt skapa ett intresse för föreningsarbete. Ungdomsprojektet är inom ramen för Hästnäringens Ungdomssatsning (HUS). HUS finansieras via Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) genom totalisatoravtalet mellan staten och trav-/galoppsporten.

Vi kan även erbjuda utbildningsdelar inom föreningsteknik, styrelsearbete, föl, unghäst, hantering med mera

Kom gärna med förslag på innehåll, upplägg, tid och plats så skall vi  i möjligaste mån hjälpa till att sy ihop något bra för er.

Vi svarar gärna på frågor om vad vi har att erbjuda inom årets projekt, hör av er till nån av oss i arbetsgruppen för Avelsprojektet:

Petra Alm                                      T: 0511-441 883                            petra@svehast.se

Kåre Gustafson                           T: 0705-55 04 63                        ordforande@nordsvensken.org

Lennart Gustavsson                  T: 0325-421 63                             ardenner.lg@gmail.com

Titti Jöngren                                 T: 0736-29 77 71                         titti.jongren@grindtorpsgard.se