Eurohorse 2017

Eurohorsemässan under Göteborg Horse Show 23-26 februari 2017. SH har några tider i paddocken som våra medlemsföreningar har fått dela på. Ekipagen kommer snart att presenteras här på instagram och Facebook. #eurohorse2017 #svehast #svenskahästavelsförbundet

Torsdag 23 februari

Kl. 12:00-12:30              Svenska Haflingerföreningen – Haflingerns allsidighet

“The golden horse with the golden heart”. Dressyr, hoppning, akademiskt eller frihetsdressyr? – med en haflinger kan du göra allt! Allsidigheten hos de guldfärgade haflingerhästarna visas upp i ett paddockprogram med Alice och Maxima.

Kl. 13:30-14:00              Svenska Tinkerhästsällskapet – Tinkerns allsidighet i en riduppvisning

Andrea Sjödin är 15 år och har tävlat sin ponny Whitney upp till och med dressyr LA, hoppning 85 cm och även Working Equitation. Andrea är uttagen i talangsatsningen ”talang Skåne” inom dressyr och tävlar FEI klasser och har även blivit tvåa bland juniorerna i Working Equitation 2016 med sin andra tävlingsponny Petite Fleure de Coeur. I paddockprogrammet kommer de att visa tinkerns allsidighet och att den även passar som tävlingshäst. Ni kan även träffa henne i hagen!

Kl. 14:30-15:00              Föreningen Nordsvenska Hästen – Tömkörning

Irene Gidmark från Häggum visar valacken Beck i hans paradgren tömkörning. Beck är född 2006 e Bergakungen 1883-Ukne 1901, han är mycket ambitiös och arbetsvillig som alla nordsvenskar är och dessutom är han vacker!  Han är visad med 40 poäng exteriört och används på hemmaplan till det mesta!

Kl. 19:00-19:30              Avelsföreningen för den Svenska Ardennerhästen – Exteriör med godkända ardennerhingsten Tage

Godkända avelshingsten Tage 11914, rödskimmel, född 2011 e Tyr 11744 u Vilma 116615, uppfödare Magnus Svaläng Blidsberg, ägare Linda Ulvebro. Under Sweden International Horse Show på Friends Arena 2016 blev Tage bästa hingst i Årets Kallblod som gick av stapeln i mässpaddocken. Under EuroHorse kan ni se honom visas upp exteriört i mässpaddocken och i hagen kommer han att flätas på traditionellt sätt med bast.

Fredag 24 februari

Kl. 12:30-13:00              Avelsföreningen för den Svenska Ardennerhästen – Köruppvisning med ardennerstoet Rollett

Rollett, född 2007, e Elegant 11740 u Robina 115645 ue Talang 11668. Uppfödare Sven Andersson, Smålandsstenar, ägare Helén Johansson, Veddige. Rollett är ett ardennersto av den lite mindre modellen, ca 153 cm, som köptes in som 1,5 åring. De utför en del guidade turer med häst o vagn, kör dagisbarn på utflykter, samt kör brudpar från kyrka till festplats. Rollett utför även vardagliga sysslor som att harva eller hämta gallringsvirke för husbehov och dessutom rids hon en del som omväxling. I december 2016 eskorterade de Cecilia Vennersten till Varbergs fästning i SVT sändningen på Luciamorgon.  I hagen kommer hon under dagen att flätas på traditionellt sätt med bast.

Kl. 14:30-15:00              Svenska Haflingerföreningen – Frihetsdressyr & trickträning

“The golden horse with the golden heart”. Thereze Tillbom och Saffi visar grunderna i NH, trickträning och frihetsdressyr. Ekipaget kommer från Enköping men är numera bosatta i Uppsala och har bland mycket annat representerat haflingerföreningen under Sweden International Horse Show 2015.

Kl. 16:30-17:00               Svenska Russavelsföreningen – Sportkörning med gotlandsrusset Gomila

Sportkörning med Sanna Manfredsson, 14 år, och gotlandsrusset Gomila e Acke 476 u Skogsmyrens Liv, uppfödare Ulrice Regen, Vessigebro. Ekipaget har tävlat upp till och med LAP1 i dressyr, hopptävlat LC med placering och har även ridit fälttävlan, hubertusjakt, gymkhana och deltagit i agility både riden och ledd. I ett års tid har de tränat körning och detta har resulterat i placering i LA och de skall i år debutera i Medelsvår klass. I paddocken visar de russens goda temperament och stora användbarhet. Ni kan också hälsa på henne i hagen.

Lördag 25 februari

Kl. 18:30-19:00              Svenska Haflingerföreningen – Haflingerns allsidighet

“The golden horse with the golden heart”. Tre olika hästar och dess unga ryttare visar upp allsidigheten hos de guldfärgade haflingerhästarna i ett paddockprogram fyllt av lite av varje. Dressyr, hoppning, akademiskt eller frihetsdressyr? – med en haflinger kan du göra allt!

Du kan även klappa på dem i hagen under hela lördagen och lära dig mer om rasen!

Söndag 26 februari

Kl. 12,30-13,00 & 17,00-17,45 Svenska Hästavelsförbundet – Exteriör och användbarhet hos avelsgodkända nordsvenska hingstar

Team Eloge från Nossebro i Västergötland har med sig avelsgodkända nordsvenska hingstarna Albertino 1969, Heirums Nils 1958, Rolex 1937 och Djärv 2059 för att visa upp mångsidigheten hos den Nordsvenska brukshästen i paddockprogrammet. På Sweden International Horse Show visade de upp sitt bejublade nummer med romarspann, under EuroHorse skall ni få se hur man lägger grunden för detta. Hingstarna är alla verksamma avelshingstar, att jobba och köra dem tillsammans kräver stora mått disciplin och god lydnad från varje individ där förtroende för kusken och varandra är av stor vikt.

Avelsverksamhet är grunden och basen i all hästnäring och verksamhet, utan den målmedvetna och långsiktiga avel som länge pågått inom i princip alla raser skulle vi inte nå dessa framgångar som svenskfödda hästar kontinuerligt uppvisar.

Passa på att träffa och ställ frågor till teamet i anslutning till hagarna under hela söndagen!

Kl 16,00-16,30 Svenska Frieserhästföreningen – Dressyruppvisning

Ysolde af Riddarhagen med sin ägare Anna Linnér i en dressyruppvisning på Msv B nivå!
Ysolde är ett stambokssto, svenskfödd f 2007. Hon är efter Maiko-Meier u Jinke. Uppfödare är Ingegerd Thorsell, Stall Riddarhagen.
Anna och Ysolde tävlar för Lyngåkra Ryttarsällskap och kommer ifrån Getinge, norr om Halmstad.

Seminarie Monter B07:06

Söndag kl. 10,30-11,00 och 13,30-14,00 Svenska Hästavelsförbundet – Exteriörens betydelse för ett livslångt arbete

Exteriören, hur hästen är byggd, har stor betydelse för vilket arbete hästen passar för och hur hållbar den är. Exakt hur en häst ska se ut varierar från ras till ras, beroende på vad den är tänkt att användas till. Men oavsett vilket, ska det vara en hållbar häst som arbetar i balans. Avelsverksamhet är grunden och basen i all hästnäring och verksamhet, utan den målmedvetna och långsiktiga avel som länge pågått inom i princip alla raser skulle vi inte nå dessa framgångar som svenskfödda hästar kontinuerligt uppvisar. Avelsvärderingsverksamhet är ett viktigt kärnområde i en sund, stark och livskraftig svensk hästavel med anor från 1874 och utgör en viktig del i det svenska uppfödningssystemet. Den svenskfödda hästen är något som uppmärksammats mycket de senaste åren bland annat genom den nationella satsningen Horses made in Sweden som Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) har initierat.

Lennart Gustavsson, är styrelseledamot i Svenska Hästavelsförbundet där han bla är ansvarig för domarutbildning och avelsvärderingar för SHs medlemsföreningar. Han är även ordförande i Avelsföreningen för den Svenska Ardennerhästen, exteriördomare, mångårig uppfödare och hingsthållare. Han jobbar aktivt för avelsarbete och vurmar särskilt för att den svenska modellen för hästuppfödning och att avelsvärderingar består och utvecklas samt att utbildning för nya hästägare genomförs så att den stora kunskap som vi fått genom tidigare generationers arbete bevaras.