Veckans medlemsförening - Vecka 13

25 mars, 2024

Svenska Fjordhästföreningen (SFF) - Fjordhäst

Rasen härstammar från Norge, där den historiskt använts som klövjehäst i fjällvärlden. Den norska Fjordhästen anses vara en av de allra äldsta hästraserna i världen. Rasen har även kallats för vestlandshäst, detta för att norska Vestlandet förr var centrum för aveln av rasen. Men ursprunget är omdiskuterat. Fjordhästen har många likheter med den mongoliska Przewalskihästen, bland annat den blacka färgen och de primitiva tecknen, men fjordhästen stammar inte därifrån, Przewalskihästen har nämligen 66 kromosomer medan fjordhästen och alla andra tamhästar har 64. Tarpanen, den europeiska vildhästen, har liksom fjordhästen 64 kromosomer, och det ligger alltså närmare till hands att söka likheter i ursprung här.

Fjordhästen har den ursprungliga viltfärgen som kallas black. Tillsammans med den blacka färgen förekommer så kallade primitiva tecken. Dessa är ett mörkt mittparti i pannlugg, man och svans, mörk rand längs ryggen (ål), ibland även mörka tvärränder på underarmar, knän och hasar (zebratecken) och mörka tvärränder över manken (grepp). Vita tecken kan förekomma men är ej önskvärda. Följande färger är godkända: Brunblack (brbl), rödblack (rbl), musblack (mbl), vitblack (vbl) och isabellblack (isabbl). Dessa varianter förekommer i mörkare och ljusare nyanser.

Enligt tradition ska fjordhästen ha stubbman som klipps i en vacker båge.

Fjordhästen är rörlig och smidig även att den är ganska kraftigt byggd och den har ett lugnt temperament trots att den är pigg och framåt. Det finns inga krav på storlek, men de flesta fjordhästar ligger mellan 135-145 cm.

Rasen är känd för att ha ett utpräglat gott lynne, energi, samarbetsvilja, härdighet, lättföddhet, god fruktsamhet, god hållbarhet och en sund konstitution.

Från början användes fjordhästen mest i jord- och skogsbruk, eller för att bära packning eller dra vagn. På senare årtionden har fjordhästen i stället avlats för att möta behovet av en allsidig tävlings-, nöjes- och familjehäst, samtidigt som den fortfarande ska kunna användas till lättare jord- och skogsbruk. Fjordhästar visar ofta framfötterna i olika tävlingsdiscipliner, exempelvis dressyr, hoppning, körning, bruksgrenar samt kommer starkt i WE.

Föreningens bakgrund

1953 bildades Fjordhästföreningen, som fick tillstånd av Kungliga lantbruksstyrelsen att starta försöksavel med fjordhäst (på den tiden var det inte fritt att importera en ny hästras), till en början bara till Bohuslän. Man hade då redan importerat några ston, för att pröva hur de fungerade i arbete i jord- och skogsbruk. Hästarna hade visat sig vara lätta att köra, lugna och energiska, och blev allmänt omtyckta. 1954 importerades den första hingsten Linjar 1, och det var med honom aveln kunde ta sin början.

1961 var året då Fjordhästföreningen övergick från att vara en lokal intresseförening till att bli Svenska fjordhästföreningen (SFF). 1961 beslutade Lantbruksstyrelsen att fjordhästen fick premieras i Sverige. Detta första år premierades sju hingstar, varav tre svenskfödda. På sommarpremieringarna visades samma år 168 fölston och unghästar, och det betäcktes 301 fjordston.

SFF jobbar med att informera och marknadsföra fjordhästen, där vi gärna lyfter rasens mångsidighet och sundhet. SFF lyfter även fram alla tävlingsryttare/kuskar som är fantastiska reklampelare för vår ras. SFF ser även att vår ras representeras på ridskolor runt om i landet, där rasen med sin storlek och sitt temperament ofta blir väldigt omtyckta.

Föreningen har under de senaste åren legat i toppen av antal visade 3 åringar på sommarpremieringarna procentuellt sett (2023: 78,6 %). Föreningen har dessutom valt att låta de 3 åriga valackerna ha samma möjlighet till att få diplom på sommarpremieringarna, för att på det viset även få valacker till visning, samt att de då ger samma poäng till sina föräldrar som de 3 åriga stona ger, på det viset är även valackerna en viktig del i framtida höjningar hos föräldradjuren.

SFF har flera regionala föreningar runt om i landet, föreningar som anordnar utställningar, träningar, tävlingar och andra aktiviteter.

Varje år anordnas svenska mästerskap för fjordhästar i många olika discipliner, dessutom anordnas Nordiskt mästerskap och europeiskt mästerskap för rasen.

Fjordcupen är en tävlingscup dit ekipagen kan anmäla sig till massor av olika grena. Ekipagen tävlar på officiella tävlingar, 1* eller högre och tillgodoräknar sig poäng efter resultaten där. Poängen räknas samman till ett totalresultat där vinnare utses. Utser även vinnare och placerade i varje gren, bästa junior och senior.

SFF anordnar varje år i september avelsvärdering för hingstar samt riksutställning.

De senaste åren har betäckningssiffrorna legat strax över 150 ston, och antalet hingstar i avel runt 35, spridda över stora delar av landet.

Vill du veta mer om fjordhästen så kan du gå in på vår hemsida : https://www.fjordhastforeningen.se/ . SFF finns även på Facebook och Instagram

Vill du ha svar på specifika frågor, så är du välkommen att kontakta vår styrelse via mail: info@fjordhastforeningen.se

Foto: Neas Fina-Mi 3630

chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram