Köpa häst - Tänk på detta!

Köp aldrig en häst utan hästpass!

Alla hästar oavsett ras, ålder och användningsområde ska ha ett pass senast 12 månader efter födseln. Att köpa en häst utan pass innebär mycket extra arbete och kostnader för köparen. Även om säljaren intygar att hästen du planerar att köpa har pass, be säljaren visa upp det och kontrollera att signalementet i passet överensstämmer med hästens signalement.

Passet ska alltid följa hästen

Passet i sig är inte ett bevis på ägarskap. Säljaren får inte vid något tillfälle hålla på passet. Oavsett om du har en häst på prov eller kanske delbetalar den ska du få passet i din hand samtidigt som du hämtar hem hästen. Skriv ordentliga avtal för att undvika eventuella framtida tvister.

Håll ordning på passet

Passet är en värdehandling och en häst ska ha samma pass hela livet. Om passet tappas bort måste ett duplikat- eller ersättningspass utfärdas. Ett sådant pass utesluter alltid hästen ur livsmedelskedjan.

Göra ägarbyte

Kontrollera att den som säljer hästen också står som registrerad ägare. I passen för SHs raser finns lösa ägarhandlingar (finns vissa undantag, kontakta oss om du är osäker) där uppgifter om nuvarande registrerad ägare/företrädare framgår. Denna blankett fylls i av säljare och köpare skickas in till oss för att registrera ägarbytet i vår databas.

Varukorg

chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram