Aktiviteter

Vi har även i år möjlighet att bevilja bidrag för aktiviteter som skapar ett intresse för avel, exteriör, användbarhet och föreningsarbete. Ansökan måste gå via riksföreningen i och med att det är riksföreningen som är medlem i SH. Har du en idé och vill diskutera stöttning inom ramen för ungdomsprojektet, kontakta petra@svehast.se.

Aktiviteter i Ungdomsprojektet 2024

SWB Gotland anordnar visningsklass för alla raser den 3 mars, där SH bidrar med rosetter och pris till bästa unga visare, som visar häst/ponny från någon av våra medlemsföreningar.

Södermanlands Hästavelsförening anordnar visningskurs inför unghästtest, utställning och premiering med Niklas Samuelsson den 21 april på Stjärnbro Gård, Björnlunda. Alla är välkomna, anmälan till Maria Ericson via SMS 0722-37 47 37

Västsvenska Ponnysällskapet anordnar visningsklass och engelska ridklasser den 28 april på Ätrabygdens Ridklubb och vi stöttar med rosetter och annat material till deltagarna.

Norrbottens Hästavelsförening och Rånebygdens Ridklubb anordnar visningsklass, öppet för alla, den 9 juni och vi sponsrar med rosetter och protokoll

Shetland Väst söker bidrag för att hålla nere kostnaderna för bruksklasserna på Grevagården den 27-28 juli.

Aktiviteter i Ungdomsprojektet 2023

Emma Kjellman och Shetland Syd anordnar trivseldag den 6 maj med visningsclinic och stuteribesök.

Shetland Väst anordnar puts- och visningskurs för Annika Strindgård den 7 maj i Ljungskile.

Föreningen Nordsvenska Hästen har fått bidrag för sitt ungdomsläger i juli (se foto).

Östergötlands Fjordhästföreningen har sökt bidrag för ungdomar under SM och NM tävlingarna i Vaggeryd den 20-23 juli. Bästa ungdom från både SFF och FNH utsågs och fick pris .

Shetland Mitt har ansökt om bidrag till en föreläsning i oktober/november, 2 ungdomar deltog.

Östruss har genomfört en avelsträff för ungdomar den 21 oktober på Kalmartravet med ett tjugotal deltagande ungdomar.

Svenska Basjkirhästföreningen har genomfört en digital utställning under hösten och får rosetter till unga visare (3 stycken).

Svenska Haflingerföreningen får bidrag för unga deltagare på deras avelsträff i oktober.

Svenska New Forestföreningen får bidrag för att kunna bjuda in ungdomar kostnadsfritt till en föreläsning under föreningens höstmöte den 1 oktober.

Svenska föreningen för Irish Cob planerar för en Halloweeenutställning i november - inställt

Svenska Arabhästföreningen anordnar exteriörkurs den 11 november och söker bidrag för att 1 ungdom skall få deltaga kostnadsfritt.

Västsvenska Ponnysällskapet bjuder in till träning med bland annat löshoppning och visa häst vid hand den 26 november - inställt

Goodiebags har skickats ut till bland annat Svenska PonnyAvelsFörbundet (ungponny finaler mm i Vetlanda), Ardennerföreningens elitvisning, Exmoorponnysällskapets och Svenska Fjordhästföreningens riksutställningar samt till SM för fjordhäst och nordsvensk brukshäst.

Emma Kjellman

Aktiviteter 2022

Digital träff med Emma Kjellman, 16 oktober 2022 kl 18:00-19:00 ”TEMA VISA HÄST VID HAND”

Inbjudan: DIGITAL TRÄFF 16 okt

Svenska New Forestföreningen har fått bidrag till att bjuda in unga deltagare kostnadsfritt till föreläsning med veterinär Eva Pettersson på höstmötet den 19 november.

Svenska Dartmoorsällskapet har fått bidrag till en exteriördag den 29 oktober med Morgan Johnsson där deltagarna under 26 år får vara med kostnadsfritt. Inbjudan finns här: Avel & exteriörkurs pdf

Öst Russ har sökt bidrag för en terrängträning med Ted Velander våren 2022

Föreningen Nordsvenska Hästen Norrbotten har sökt bidrag för unga deltagare på körkurs för Jenny Göransson 2-3 april och westernkurs för  Roger Lastadius 7 maj

Shetland Syd har arrangerat visningsclinic med Emma Kjellman den 21 maj och har fått goodiebags och bidrag till kursledare från oss.

Svenska Basjkirhästföreningen fick 2st rosetter (young handler digitalt) till de unga visarna som visade på den digitala utställning under maj/juni.

Svenska Connemara Sällskapet genomför en clinic med Madeleine Beckman om att visa häst vid hand och starta i engelska ridklasser den 20 juli på Skaraortens Ryttarförening, Skålltorp.

Föreningen Nordsvenska Hästen har fått bidrag till sitt ungdomsläger som går av stapeln i vecka 30

Aktiviteter som har fått bidrag i Ungdomsprojektet 2021

15 maj Shetland Väst, föreläsning om avel och exteriör med Morgan Johnsson i Ljungskile (6 ungdomar deltog kostnadsfritt)

17-20 juni FNH ungdomsläger hos Emma Norén och Ulf Magnusson, 8 deltagare, fick bidrag till visningsklass och föreläsning av exteriördomare Tobias Sandahl.

Cup 2021 Shetland Väst har fått bidrag för kostnader i samband med en cup med bruksgrenar med sex deltävlingar under 2021 där anmälningsavgiften hålls ner för att alla skall kunna vara med.

Juli Svenska Fjordhästföreningen får speciella rosetter till sin digitala exteriörbedömningstävling att dela ut till unga visare. Fem stycken deltagare var upp till och med 26 år.

Råneåbygdens Ridklubb har genomfört visningsträning den 22 oktober och visningsklass på utställning den 14 november. På grund av kvarka så blev utställning flyttad från Råneå till Luleå Ridklubb så 2 ungdomar genomförde visningsklass på plats och 6 deltog digitalt och bedömdes i realtid av inbokade exteriördomaren Helena Kättström.

Sösdala Ridklubb fick rosetter och information till sin inofficiella utställning den 20 november. Ett trettiotal rosetter delades ut till de anmälda unga visarna.

Svenska Basjkirhästföreningen fick 5st rosetter (young handler digitalt) till de unga visarna som visade på deras digitala utställning i november. De fick också ett pris till bästa unga visare och ett till högst bedömda häst.

DatumArrangörNamn kontaktpersonPlatsAktivitetKommentar
2020SPAFAnders Gustafson "Svenskfödd ponny"Dela ut rosetter o info på SM
20200718Shetland SydEmma KjellmanStuteri StellagårdenTrivseldagGratis för ungdomar
2020Skåne RussHelena EinarssonDigitaltVisa Häst vid hand 
20200702-05Föreningen Nordsvenska Hästen UngdomSofia MartinssonDalarnas distriktUngdomslägret 2020Fullt!
20200301Svenska Welshponny & CobföreningenMarie NilssonSolna Ridskola, SolnaExteriörbedömningskurs Inga unga anmälda
20191116Shetland Väst  Avelsrådgivningskurs med Morgan Johnsson 
20191019-20Överkalix Ridklubb i samarbete med Norrbottens HästavelsföreningAnna IderydHolmen Hästcenter, Kalix-NyborgExteriörkurs med Morgan Johnsson 
20190913-14Strömma Naturbruk  Clinic körning 
 Sveriges Shetlandssällskap  Avelsföreläsning 
 Svenska Welshponny & Cobföreningen  Ungdomsaktivitet 
 Svenska Arabhästföreningen  Ungdomsaktivitet 
20190907-08Svenska TinkerhästsällskapetLena LandströmFrillesåsKurs med Göran Lindström 
20190607Svenska New Forest-föreningen  Ungdomsmingel på SM/riks 
20190527-30Föreningen Nordsvenska Hästens ungdomsgrupp i samarbete med FNH UpplandSofia MartinssonÖstervålaSommarlägerRedovisning sommarläger
2019Svenska Ponnyavelsförbundet  Rosett och information till svenskfödda ponnyer på SM 
20190126Öst RussMarica JohanssonTingsrydFöreläsning Morgan Johnsson 
20190126Haflinger UngdomMaja ErlandssonBoråsFöreläsning Kurt Larsson 
20170514Toric CenterMaria Lifv Utställningsträning 
20170506Shetland SydvästLennart Kruger Avelskurs Morgan JohnssonRedovisning avelskurs
20170414Skaraborgs PonnyavelsföreningAnn Wadström Utställningsträning 
20170408Shetland VästMalin Eliasson Agilitykurs 8/4, 23/4 och 29/4redovisning här

Ungdomsprojektet är ett initiativ inom Svenska Hästavelsförbundet (SH) för att öka medvetenheten och engagemanget hos våra ungdomar kring avel, exteriör samt skapa ett intresse för föreningsarbete. Ungdomsprojektet finansieras via medel från Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS).

Under 2023 har HNS avsatt närmare 4,5 miljoner kronor för ungdomsprojekt inom ridsport, trav, galopp, avel, islands- och brukshästar. HNS är en paraplyorganisation inom hästsektorn och finansieras genom ett avtal mellan staten och Svensk Travsport samt Svensk Galopp. Läs mer om HNS på www.hastnaringen.se

chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram