Hästvälfärd

Hästens välfärd - arbete sedan år 1874

Svensk hästvälfärd i 150 år

Sedan 1874 har kontinuerligt och systematiskt arbete bedrivits i Sverige för att förbättra exteriöra egenskaper, öka hållbarheten och minska antalet defekter för en sund, frisk och användbar häst för sitt ändamål – där hästens välbefinnande kommer i första hand.

Trygg och hållbar svensk hästavel i 150 år

Det första premieringssystemet utformades år 1874 under Oscar den II:s regering.  Då började hästpremieringen med bidrag av statsmedel i Sverige. Den syftade till att åstadkomma goda och för olika trakter i landet lämpliga häststammar. Ledningen av hästpremieringen och statens hingstdepåer sköttes av Stuteriöverstyrelsen. De hade till uppdrag att följa hästavelns utveckling och leda landets hästväsen, så att försvarets, näringslivets och enskildas behov av hästar blev tillgodosett: sunda och hållbara hästar med en exteriör med goda förutsättningar för arbete.

Idag har Svenska Hästavelsförbundet ansvaret över hästpremieringarna i landet och tillsammans med våra medlemsföreningar arbetar vi för att stärka svensk hästavel, där avel sker på renrasiga och sunda individer genom bevarande, brukande och utveckling.

Vårt gemensamma arbete

Många av hästraserna inom Svenska Hästavelsförbundet (SH) har en historia som sträcker sig långt tillbaka då hästarna användes inom jordbruks-/gruvarbete och som arbetshästar. Det finns raser som härstammar från det vilda, där de friska och starka överlevde genom naturligt urval. Inom raserna jobbar man för att bevara egenskaper, ett gott temperament, sunda och friska individer som har god exteriör och är hållbara och användbara. Det mångsidiga användandet och brukandet är viktigt för att öka de olika hästrasernas status och värde.

SH har under åren bedrivit aktiviteter och insatser för att stötta avelsvärderingar, utställningar och andra evenemang. En ökad visningsgrad är en förutsättning för ett säkert avelsvärderingssystem även i framtiden. Detta borgar för att även i fortsättningen kontinuerligt och systematiskt kunna förbättra exteriöra egenskaper, öka hållbarheten och minska antalet defekter. Mer kunskap och ökad förståelse för svensk hästavel är avgörande för en stark och livskraftig svensk hästnäring.

Säkerställa kvalitet och utvärdering av avelsarbete

SH har som både kortsiktig och långsiktig målsättning att öka betäckningssiffror och visningsgrad för samtliga raser och kategorier. Detta uppnås bland annat genom att synliggöra och använda statistik vad gäller visningsgrad för att öka förståelsen hos föreningar och hästägare. Riktade åtgärder i form av relevant information om statistik och värdet av att delta vid avelsvärderingarna tas fram rasvist och distribueras direkt till våra medlemsföreningar för att där användas för att påverka hästägarna i nämnd riktning.

Systematiskt arbete då och nu

Genom ett gediget avelsvärderingssystem som utformats för att ge individer bästa förutsättningar för avel och användande, har vi idag en sund och hållbar svensk häst som vi fortsätter att bevara och utveckla. SH arbetar systematiskt med att stötta medlemsföreningar, möjliggöra avelsvärderingar och utvärdering, öka kunskap och förståelse genom information, föreläsningar och aktiviteter. Med handledningar, tydliga reglementen och villkor att godkänna innan anmälan.

Hästens välbefinnande kommer alltid i första hand

Vi arbetar för att stärka den svenska hästaveln, öka kunskapen och förståelsen för det gedigna svenska avelsarbetet i dåtid, nutid och framtid. Vi utbildar och arbetar för att säkerställa en trygg och säker hästhantering på våra evenemang där hästen är väl förberedd för uppgiften och visas i ett erforderligt skick med väl anpassad utrustning.  

Varukorg

Senaste inläggen

chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram