Veckans medlemsförening - Vecka 20

13 maj, 2024

Svenska Clydesdale och Shirehästföreningen -Clydesdale & Shire

Shire räknas till världens största hästras och är ett kallblod från Storbritannien som härstammar från medeltida riddarhästar som Old English Black Horse, Flandrisk häst och inhemsk lanthäst. Den blev populär för sin dragstyrka, då ett par hästar kan flytta upp mot 25 ton. Dom hade sin storhetstid när industrialiseringen kom då det behövdes flyttas mycket tunga grejor och användes då som draghästar till flodbåtar. Bryggerier använde dom till att dra de stora vagnarna med öltunnor som skulle ut till pubarna, lantbrukarna använde dom inom jordbruket till att plöja, harva, så och allt som behövdes göras på en gård, gruvorna använde dom till att leverera ut kol till värme, ja listan kan göras lång. Under sin storhetstid fanns det över en miljon Shires men med motoriseringen av samhället så dog rasen nästan ut under 1960-talet, men tack vare några entusiaster så har den ökat lite.

Shiren ligger oftast på mellan 170cm och 190cm i mankhöjd och en vikt på 800 till 1200 kg, men stona får vara från 163 cm och hingstar från 174 cm. Det är en smäcker och långbent ras för att vara kallblod, de har ett stort huvud med bred panna, lång hals och mycket hovskägg. Hingstarna får bara ha hela färger som svart, brun och grå, sto däremot får ha vilken färg som men oftast är dom också i hela färger. Fyra vita ben och mycket vitt i huvudet är känt för rasen men det är inte ovanligt att dom har två eller tre vita ben. Om hästen ska vara godkänd för avel måste den registreras i moderstamboken i Storbritannien och detta görs med DNA-typning när dom är föl.

Shirehästen är ju en väldigt snäll och lugn häst som klarar av nya miljöer utan att stressa upp sej och väldigt social. Ska man rida och köra dom så kräver dom ofta en ryttare eller kusk som är van, då det är mycket häst man ska tygla. Men kommer det upp en ovan ryttare skulle dom aldrig göra den något ont. Idag används Shirehästen till ridning, körning, utställning, shower och avel. Allt detta visas på en av världens äldsta hästutställningar i England, National Shire Horse Show i mars varje år. Det är en mångsidig häst trots sin storlek.

Clydesdalen är en tung kallblodshäst som lämpar sig som drag- och gårdshäst. Under 1800-talet var den mycket lik shirehästen men har sedan 1870-talet fått en egen stambok. Den används fortfarande på vissa enskilda platser som bryggarhästar och för timmertransporter. Clydesdalehästen utvecklades i Lankshire Skottland. Rasen grundades någon gång mellan 1715 och 1720 för att bättra på de inhemska brittiska draghästarna, antagligen för att få fram bättre stridshästar. Under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet fanns över 140 000 registrerade Clydesdalehästar, enbart i Skottland Men när andra världskriget rasade dödades många hästar eller togs som krigsbyte samtidigt som jordbruken mekaniserades och 1949 fanns bara 80 registrerade hästar i England. 1975 skrevs rasen in som utrotningshotad i Rare Breed Trust Survival och rasen räddades. Idag finns 5 000 registrerade exemplar av rasen men antalet stiger kraftigt. I USA är rasen omåttligt populär och det rapporteras om över 600 Clydesdaleföl som föds där varje år.

Clydesdalehästen är känd bland annat på grund av sina fina rörelser och avelsföreningarna menar att rasen är en "praktfull häst med en pompös, kraftfull hållning och en hög rörelseaktion som ger den en enastående elegans bland draghästar". Den moderna Clydesdalehästen är lite mindre än de första exemplaren och har nu en klart fixerad standard. Genomsnitts mankhöjden på rasen är 167 cm men många exemplar kan överstiga höjden och vikten kan nå över ett ton. De är sunda, tåliga och starka hästar. Benen ser ganska långa ut, vilket inte är karaktäristiskt hos kallblodshästar. Benen har ett rikligt hovskägg som inte får vara för grovt, vita tecken gillas mycket. Även hovarna och benen är en av rasens bästa egenskap. De populäraste CLydesdalehästarna är de som har stora vita tecken på benen.

Clydesdalehästen används idag inom olika områden såsom ridning, körning, utställning, shower och avel. Den är likt shiren är en mångsidig häst trots sin storlek.

Har ni frågor så var inte rädda att kontakta och fråga föreningen. Hemsida: https://svenskaclydesdaleochshire.se/

Varukorg

Senaste inläggen

chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram