Veckans medlemsförening - Vecka 4

22 januari, 2024

Svenska Angloarabföreningen - Angloarabiskt fullblod

I Sverige företräds angloaraben av Svenska Angloarabföreningen, SAAF, som bildades 1978. I Sverige har angloarabavel bedrivits i liten skala sedan 1950-talet. SAAF arbetar för att den angloarabiska hästen ska fortsätta att vara en sund, hållbar, snabb, uthållig och synnerligen ädel sporthäst med god ridbarhet och hög prestationsförmåga. Trots den begränsade aveln har ett flertal tävlingshästar fötts upp, framför allt inom fälttävlan, men det finns även goda exempel från hoppning, dressyr och distans, ja även riddarspelshäst. Internationellt används angloaraben även i kapplöpningssporten, särskilt i Frankrike, Polen, Italien, Marocko och Spanien, där det finns slät- och hinderlopp reserverade enbart för angloaraber.

Rasbeskrivning: Den ideala angloaraben är en högställd, storlinjerad, medelstor häst, påfallande ädel och med god resning. Mankhöjd: Medelstor, önskvärd från 155 cm. Typ: Påfallande ädel med god resning. Storlinjerad och högställd. Exteriör: Vackert huvud, lång, väl ansatt hals, liggande bog och markerad manke. Harmonisk överlinje med långt sluttande kors och visst djup. Korrekta extremiteter. Rörelser: Rena vägvinnande gångarter som är energiska, luftiga, bogfria och med gott påskjut. Taktmässig skritt med övertramp. Elastisk, taktmässig, lätt och schvungfull trav. Rund, välbalanserad och rytmisk galopp. Temperament: Arbetsvillig med livligt temperament med mycket framåtanda men ändå lätthanterlig och samarbetsvillig.

Rasens ursprung: Angloaraben skapades ursprungligen i Frankrike på 1800-talet genom att korsa och förena kvalitéerna från det engelska fullblodet med det arabiska fullblodet. Den franska stamboken går tillbaka till år 1833. Avsikten var ursprungligen att få fram en häst som i en och samma hästras kombinerade de båda fullblodsrasernas fördelar, det engelska fullblodets storlek, hoppförmåga och snabbhet samt arabernas klokhet, hårdhet och uthållighet. Angloarabens storlek och exteriör kan variera beroende på hur den är framavlad. Angloaraben grundades framförallt på två arabiska hingstar, Massoud och Aslan, och tre engelska fullblodsston, Dair, Common Marc och Selim Mare. Ett strikt urvalssystem tillämpades där valet av hästarna som skulle ingå i aveln baserades på prestationsprov, stabilt temperament och enhetlig exteriör. Frankrike och England har haft störst betydelse för angloaraben, men även Polen och Spanien har haft stor inverkan i aveln på angloaraben med sina korsningar av araber och engelska fullblod. Idag finner man de större stuterierna för angloaraber i Frankrike och Storbritannien. I dag är rasen spridd runt om i världen.

Vår moderförening C.I.A.A: SAAF är medlem i den internationella sammanslutningen för stamboksföring av angloarabiska hästar – Confédération Internationale de l’Anglo-Arabe, C.I.A.A. Grunden för C.I.A.A. utgörs av den så kallade Venedigkonventionen som år 1993 undertecknades av Frankrike, Storbritannien, Italien, Holland och Portugal. Målet var och är ett världsomspännande angloarabsamarbete som syftar till att samordna samtliga angloarabstamböcker genom att definiera gemensamma regler, och till att internationellt marknadsföra angloarabens kvalitéer som sporthäst och kapplöpningshäst, liksom att bidra till att förbättra rasen. 2016 besökte C.I.A.A Sverige för sitt årliga möte där alla medlemsstater är välkomna att delta. Under dagarna som de var i Sverige kontrollerade de bland annat vår svenska stambok samt dömde några av våra svenska angloaraber på en utställning som ordnades i närheten.

Angloaraben internationellt: Internationellt har anglon haft många framgångsrika ekipage ute på tävlingsbanorna. En välkänd engelsk angloarab var Tamarillo med fälttävlansryttaren William Fox-Pitt i sadeln. Ekipaget har vunnit Badminton 2004 samt Burghley som är några av världens mest prestigefyllda tävlingar inom fälttävlan. Ekipaget tog även individuellt EM-silver samt OS-silver, VM-silver och EM-guld med brittiska laget under sin karriär. Tamarillo dog vid 23 års ålder men idag har William en klon av Tamarillo född 2013 vid namn Tamatillo i träning som hoppas gå i samma framgångsrika spår men framförallt är tanken avel. En annan känd fälttävlansanglo är franskfödda Tatchou med Nicolas Touzaint i sadeln som vann unghäst-VM 2005, 2006 vann de CCI*** i både Boekelo och Saumur och 2008 blev de franska mästare i Pompadour (Anglons mecka). Under våren 2004 blev plötsligt anglorasen känd för ”alla” hoppentusiaster genom den franska världscupvinnaren DILEME DE CEPHE som gjorde en storartad prestation med franske ridskoleägaren Bruno Broucqsault i sadeln. Valacken var enbart 160 cm i manke och seglade över hinder lika stora som han själv var. Angloaraben används även internationellt inom kapplöpning. Många slät och hinderlopp är reserverade enbart för angloaraber särskilt i Frankrike, Polen, Italien, Marocko och Spanien. I England finns ett tusental angloaraber och i Frankrike kan man ståta med omkring 10 000 anglos. Tyskarna har också fått upp intresset för angloavel och i Polen har man länge experimenterat med olika kombinationer för att få fram en förstklassig anglo.

Kontaktinformation:

Ordförande och SH representant Therése Hatava +46736237370, therese.hatava@angloarab.se

Övriga styrelsens kontaktuppgifter finns på hemsidan.

Hemsida: www.svenskaangloarabforeningen.se och www.angloarab.se (första hemsidan är vår nya som är under uppbyggnad och den andra är gamla där all info fortfarande finns).

Varukorg

Senaste inläggen

chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram