Veckans medlemsförening - Vecka 5

29 januari, 2024

Morganhästen är känd för sin mångsidighet, en riktig allroundhäst. Du kan hitta morganhästar som presterar bra i de allra flesta tävlingsgrenar, och utöver det är den även en utmärkt hobbyhäst. I Sverige har vi haft morganhästar som tagit VM-guld och SM-guld i körning, SM-guld i lagfälttävlan, SM-guld i flera westerngrenar, gått ponny-EM i fälttävlan och SM i working equitation, tagit placeringar i MSV hoppning och tävlat svår dressyr. Utmärkande drag för rasen är att den är livlig, uthållig, energisk, alert, lättlärd, stolt och lätthanterlig. Mankhöjden är vanligen mellan 145-158 cm, men variationer över och under förekommer. Alla färger är godkända, men i Sverige finns främst svart, brun och fux samt gula och blacka varianter av dessa.

Stamfadern till morganhästen hette Figure (senare även kallad Justin Morgan efter sin ägare) och föddes 1789 i Massachusetts, USA. Ryktet om den lilla hingsten med sitt tilltalande yttre och sin kapacitet som både stark och uthållig i arbete och snabb i dåtidens tävlingar, medförde att han fick betäcka många ston. Man började snart därefter att prata om morganhästen som en egen ras. När det Amerikanska inbördeskriget utbröt var morganhästen ett självklart val för kavalleriet. Den amerikanska staten, som insett rasens uthållighet, styrka och stabilitet, startade då en egen uppfödning av morganhästar. Morganaveln i Sverige tog sin början 1973 då ett flertal avelshästar importerades av Axel Ax:son Johnson till Isaksbo stuteri i Avesta, de första fölen föddes 1975.

Varje år hålls en riksutställning för morganhästar, kallat Morganriks. Rikset innehåller bland annat exteriörvisning, kvalitetstester för möjlighet till diplom och en mängd tävlingsgrenar. Där är alla med en morgan eller morgankorsning välkomna att delta och de som är intresserade av rasen har möjlighet att få se många individer vid ett tillfälle. 2024 kommer rikset gå av stapeln i Fagersta, Västmanland den 1-4 augusti, det är gratis inträde för besökare.

Svenska Morganhästföreningen
www.morganhorse.se
Facebook: www.facebook.com/svenskamorganhastforeningen 


Instagram: www.instagram.com/svenskamorganhastforeningen 
 Vid intresse eller frågor om vår ras är du varmt välkommen att höra av dig via sociala medier, eller direkt till någon i styrelsen.
De foton som bifogats har samlats in från våra medlemmar

Varukorg

Senaste inläggen

chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram