Veckans medlemsförening - Vecka 6

5 februari, 2024

Sveriges Shetlandssällskap - Shetlandsponny

Shetlandsponnyns ursprungsland är Shetlandsöarna, en ögrupp om 117 öar som ligger vid gränsen mellan Atlanten och Nordsjön. Man vet inget med säkerhet om ursprunget till denna förhistoriska ras men har förstått att vikingarna påträffade dem i stora hjordar vid sina invandringar till öarna.

Ett av de äldsta stuterier som fortfarande bedriver avel är Transystuteriet i Skottland som grundades år 1896. Shetlandsponnyn är en mycket populär ras runt om i Europa men också så långt bort som i Australien bedrivs shetlandsponnyavel. Importen till Sverige började i slutet av 40-talet och det finns idag över 100 shetlandsponnystuterier runt om i landet.

Shetlandsponnyn är en väldigt användbar och mångsidig ras och den är en vanlig syn inom både sportkörning, trav, galopp och många andra rid- och körsportgrenar. Många shetlandsponnyer har fantastiska tävlingsskallar och är riktiga arbetshästar.

Rasen delas in i mini som får bli max 86 cm i mankhöjd och standard som får bli max 107 cm. Rasen har även en mångfald vad gäller färg då alla färger är tillåtna utom s.k. tigrerade.

Sveriges Shetlandssällskap (SSS) grundades för över 50 år sedan och är avelsförening för shetlandsponnyn. SSS för stambok och register över shetlandsponnyer i Sverige och håller kontroll och uppsikt över det avelsmaterial som finns i landet. Vi ordnar utställningar och avelsvärderingar, bruksaktiviteter, sprider kännedom om rasen, samarbetar med internationella shetlandsponnyföreningar samt ser till att domarutbildningar genomförs. SSS har flera regionalföreningar runt om i landet och varje år arrangerar SSS och dess regionalföreningar drygt 25 utställningar där runt 1 500 ponnyer visas. Vad gäller avel så används drygt 200 hingstar varje år och ca 1 000 ston betäcks årligen. Vi arrangerar två avelsvärderingar för hingstar varje år där drygt 100 hingstar visas. På avelsvärderingen på hösten genomförs dessutom generalmönstring av alla 9-åriga och 14-åriga avelshingstar.

Du kan läsa mer om vår fantastiska ras på SSS hemsida: www.shetlandsponnyn.se.

Om du vill nå styrelsen via e-post eller om du har några frågor är du välkommen att kontakta SSS på info@shetlandsponny.se.

Foto Ella Johansson: Almnäs Tromb RS 585

Varukorg

Senaste inläggen

chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram