Veckans medlemsförening - Vecka 8

19 februari, 2024

Svenska Haflingerföreningen - Haflinger

Haflingern är en hästras som härstammar från Sydtyrolen i Italien under den tiden som området tillhörde dubbelmonarkin Österrike-Ungern. Rasen har fått sitt namn från byn Hafling. Haflingerns kännetecknas av den speciella färgen, den är alltid fux i alla nyanser med lingult till nästan vitt tagel. Haflinger är populär som allroundhäst och passar till de flesta aktiviteter.

I Sverige finns rasen representerad inom de flesta tävlingsgrenarna i både ponny- och storhästklasser; hoppning, dressyr, western, körning, fälttävlan och distans. Letar du efter en allsidigt häst med stor personlighet så har du hittat rätt! Storleksmässigt ligger Haflinger mellan 137-154cm.

Svenska Haflingerföreningen ( SHF), är en ideell förening som bildades 1987. Sedan 1990 utger SHF medlemstidningen Haflingerbladet, som utkommer 1-3 gånger per år. Föreningen anordnar utställningar och premieringar, kurser för medlemmarna och har ett program för vidareutbildning av domare.

SHF:s uppgift är:

• att främja kvaliteten och utvecklingen av aveln av renrasiga haflinger i Sverige

• informera om och marknadsföra haflingerhästen i Sverige

• inför myndigheter och andra organisationer tillvarata rasens intressen

• att företräda medlemmarnas gemensamma intressen

Föreningen är ansluten till Svenska Hästavelsförbundet, (SH) och upptogs år 1989 som godkänd medlem av Världshaflingerförbundet (Welt Haflinger Vereinigung, WHV). WHV är en sammanslutning av haflingeravelsföreningar från ett 20-tal länder i Europa, Nord och Sydamerika samt Australien. Den italienska haflingeravelsorganisationen, Associazione Nazionale Allevatori Cavalli di Razza Haflinger di Italia (ANACRHAI), är den organisation som för stamboken över haflingerrasens ursprung, de liksom SHF är medlemmar i WHV. Principerna för registrering av haflinger har diskuterats med ANACRHAI och styrelsen för ANACRHAI har godkänt dessa. SHF erhöll godkännande av SJV som stamboks och registerförande förening 1995. SHF har organisationsnummer 817301-5564.

Föreningens verksamhet regleras genom dess plan och riktlinjer och dess stadgar samt Svenska Hästavelsförbundets reglementen.

Alla Haflingervänner är välkomna att bli medlemmar i Svenska Haflingerföreningen! Föreningens uppgift är att främja avel och spridning av Haflinger i Sverige. Genom att bli medlem är Du med och stödjer detta arbete! Om du är eller tänker bli haflingerägare, bör du absolut vara medlem i SHF! https://svenskahaflinger.se/

Varukorg

Senaste inläggen

chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram