Svenska Basjkirhästföreningen - Basjkir
Basjkirhästen i Ryssland
Basjkirhästen är en gammal ras som har funnits i över tusen år. Basjkirhästen kommer ursprungligen från provinsen Basjkirien vid Uralbergen i Ryssland där den använts som rid- och dragdjur, samt mjölk- och köttdjur. Hästavelns stora betydelse i Basjkirien har bidragit till att det lagts stor vikt vid att bevara den inhemska rasen basjkirhästen. Rasen anses vara den mest härdiga och mest ekonomiskt fördelaktiga hästen i Uralområdet
Hästhållningen av basjkirhästen i Ryssland skiljer sig mycket från vår svenska. Basjkirhästen hålls ofta i flock som går fritt på Uralslätterna året runt, och får sörja för sin föda även på vintern. Basjkirhästen har i alla tider fått genomleva denna hästhållning och präglats starkt av den. Aveln har på så sätt styrts av det naturliga urvalet när det gäller härdighet, sundhet, effektivt födosök och förmåga att spara på energi.
Dagens avelsarbete i Ryssland lägger fortsatt stor vikt vid mjölkproduktion. Av stonas mjölk görs den alkoholhaltiga drycken kumys, som bl.a. används vid producering av medicinska preparat för lindring av lungsjukdomar samt mjölkersättning till spädbarn. Köttproduktionen är fortfarande aktuell med dess fina köttkvalite’. På Hippodromen i Ufa hålls galopptävlingar med basjkirhästar. bl.a. en turnering bland byarna med finalen på Hippodromen.
Basjkirhästen i Sverige
De första basjkirhästarna importerades till Sverige under 90-talet. Sedan dess har vi haft egen avel och byggt upp rasen i Sverige så att det i dagsläget finns ca 240 st basjkirhästar här. Några enstaka hästar har importerats under 2000-talet. Ett fåtal basjkirföl föds varje år i Sverige (år 2023 6st).
Basjkirhästen är en allroundhäst, som passar till flertalet disipliner. Vi ser basjkirhästar på tävlingsbanorna i grenar som t ex western, dressyr, hoppning, akademisk ridning och Working Equitation. Några basjkirhästar finns på ridskolor och ett flertal på turridningsverksamheter runt om i landet. Flera basjkirer har körts in och några har även arbetat med att dra stock i skogen. Men vi har också haft basjkirer som gjort lite mer ovanliga saker som varit Track Ponys på galopptävlingar, deltagit i shower på stora hästarrangemang som tex SIHS och en basjkir har t.o.m deltagit i ett indiskt bröllop.
Idealmankhöjden är 140-150 cm. Alla färger kan förekomma men vanligast är rödblack, brunblack, musblack, fux, brun och isabell. De flesta hästar har ål och vilttecken. Ränder och andra mörka teckningar kan även förekomma t ex på manken, i pannan och på bogen. Ofta mörka öronspetsar och vanligt att man och svans är flerfärgade. Legenden säger att vissa basjkirer har vingar men vi människor kan bara se skuggan av vingarna (i form av vilttecken på bogarna)
Basjkiren har en tät, fin hårrem som är mycket kort sommartid. På vintern mycket tät och lång, oftast ullik. Längden på pälsen kan variera mycket beroende på väderleken och individ, från 2 mm varma somrar till 15 cm riktigt kalla vintrar. Den har kraftig man och svans som kan vara lockig.
Basjkirhästen har energibesparande, mjuka gångarter som är bekväma för ryttaren. Rörelserna är mer flytande än luftiga. Förutom skritt, trav och galopp kan tölt och pass förekomma.
Basjkirfolket har inte avlat sin häst på utseende utan på duglighet. Basjkirhästen är intelligent, lugn, frisk, stark och uthållig.
För mer information se vår hemsida www.basjkir.se eller Facebook www.facebook.com/basjkir
Foto Mi Ritzen