Avelsvärdering för hingstar - gotlandsruss, nordsvensk brukshäst och ardenner

Datum/Tid
Datum - 13 mars 2020 - 15 mars 2020
Hela dagen

Arrangör:

Plats
Grevagården Hästsportcenter
Grevagården 1 Sjogerstad
541 93 Skövde

Typ av evenemang


Helgen den 13-15 mars är årets höjdpunkt för de svenska moderlandsraserna nordsvensk brukshäst, ardenner och gotlandsruss. Avelsvärdering för hingstar är en folkfest som bjuder publiken på härliga gotlandsruss, eleganta nordsvenskar och pampiga ardennerhästar. Närmre 120 hingstar är anmälda till årets avelsvärdering. 

I strävan på att bevara de inhemska moderlandsraserna Nordsvensk Brukshäst, Svensk Ardenner och Gotlandsruss har rasföreningarna för respektive förening vidtagit en mängd åtgärder för att öka aveln och användandet av dessa tre raser. Avelsvärdering av hingstar är en viktig del av bevarandearbetet, ett led i att bevara avelsdjur från olika blodslinjer samt brukandet av hästen.

Avelsvärderingen hålls på Grevagårdens Hästsportcenter, Skövde och under tre dagar kommer närmre 120 hingstar att visas och bedömas exteriört av avelsvärderingsnämnden, veterinärbesiktigas och mätas. Hingstar 4 år och äldre av alla tre raserna körs även för bruksprov, ett körprov med åttahjulig vagn alternativt fyrhjulig vagn för gotlandsrussen uppe i skogsbacken. Även treåriga hingstar kan göra körprov, detta är frivilligt. Gotlandsrussen kör då med en tvåhjulig sulky alternativt kälke med lättare lass, ardenner och nordsvensk brukshäst kör då endast upplastad kälke.

Hålltider 

Fredag start kl 8.00

Treåriga gotlandsruss och treåriga ardenner

Lördag start kl 8.00

Fyraåriga gotlandsruss, fyraåriga nordsvenska brukshästar och fyraåriga ardenner

Söndag start 8.30

Treåriga nordsvenska brukshästar samt sundhetskontroll av äldre nordsvenska hingstar

Under förmiddag fram till mitten på eftermiddagen pågår veterinärkontroll, mätning, körprov och exteriörbedömningar. Därefter är det final där hingstarna får sin kritik och uppfödarna får veta om deras hingst är godkänd enligt rasvisa bestämmelser. 

Samtliga dagar är det även pausuppvisning!

Hjärtligt välkomna till årets häst- och folkfest!

Varukorg

Senaste inläggen

SH på Instagram

© 2016-2020 Svenska Hästavelsförbundet. All rights reserved. Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram